Extra-care residential development shows ‘highest quality of design and build’

A brand new 78 home residential extra-care facility at Parmin Close, Taunton, Somerset has been completed for Liverty.

Clarkebond has provided engineering services for the design of structures, drainage, retaining walls and piled foundations on the new £10m facility which will provide 66 homes for flexible retirement living and 12 independent supported homes for people with learning disabilities. The development will allow residents to live independently as well as having the option of extra support if needed.

The facility is in two blocks.  A large steel frame in one section allows for an open area with atrium and cafe.  The scheme includes two fully wheelchair accessible units as well as wet floor shower rooms in all other apartments and underfloor heating.  A communal garden and indoor spaces are designed to provide a community feel and to reduce isolation.

The development presented a number of challenges for the structural designers. In some parts of the facility, acoustic attenuation of 5 times building regulations norms were required and with a shallow ceiling space, there was a limited construction zone for steel.  As a result some complex steel detailing was been required with 7 beams going into one column in some places to maintain acoustic separation of adjacent flats.  The facility sits on piled foundations due to tricky ground conditions, which involved its own challenges.

Drainage required the existing adopted sewers in Parmin Close to be divested from Water Authority ownership allowing the developer to obtain ownership and control and remove them from the footprint of the new buildings once it had been proven that there were no other buildings connected to the existing system.  Foul drainage was designed to Building Regulations and connected to the adopted sewer at an existing chamber within the site boundary.  Surface Water drainage discharges to a culverted watercourse within the site boundary, as did the original housing on the site, and is designed to limit the runoff from the new development to less than would have occurred in the undeveloped state with storms up to 1:100 year plus an allowance for climate change being stored in underground tanks and released once the storm has passed at a controlled rate.

 ‘This is a fantastic new facility that demonstrates the highest quality of design and build,’ commented Mike Baughan, Associate Director, Clarkebond.

Physical works are now complete and final sign off of regulatory matters is anticipated shortly.

Client: Liverty
Engineers: Clarkebond
Contractor: Rydon
Architect: NOMA